Periodisme antípoda

(Columna publica a El Nas de Cardedeu, maig de 2013)

A les vuit del matí, a Cardedeu, es pot anar a qualsevol quiosc i comprar un diari. A Auckland, a la mateixa hora, no hi ha quioscos i com a molt, es pot comprar “el” diari. Us semblarà increïble, segur (o no?), però a Nova Zelanda no existeix l’oferta de diaris. La idea d’haver de decidir entre l’Avui, l’Ara, la Vanguardia, el Periódico, el País, la Razón, el Nas de Cardedeu… aquí no té ni cap ni peus.

Algú pensarà que això implica que l’únic diari al que tenim accés els habitants d’Auckland, el New Zealand Herald, ha de ser exquisit, excel·lint amb escreix qualsevol diari català. Doncs ni de bon tros. Sense anar més lluny, el titular en portada d’aquest matí al diari de referència del país era “una embarassada corre darrera el seu lladre i recupera el mòbil i la cartera”. A les pàgines interiors descobríem com una dona gràvida resident a Dunedin (sud de NZ) havia caçat una adolescent fotent-li l’iPhone i quatre duros i l’havia perseguit fins atrapar-la. La dona, va recuperar les seves coses i, després, va aconseguir fer plorar la lladre amb la frase “com t’atreveixes a robar a una dona prenyada”. Ei, i això en portada el dia després que se celebrés el dia del treballador a 81 països arreu del món.

new_zealand_herald.750Portada d’avui (7/5/13), al diari de més tirada i repercussió del país: “Enganxats: Conductors que abusen dels aparcaments per a discapacitats”

És demencial. Si el d’avui fos un fet aïllat, passi, però no és així, és la norma. Ahir llegia, en portada també,  que la germana de l’àvia d’un músic famós del país va ser atropellada a un punt negre del país. O una entrevista, ocupant tota la portada, a un policia sobre un cas del 1979 sota el titular “sabíem que l’atraparíem”.  Del 1979!!!

A vegades oblidem la sort que tenim els catalans de tenir al nostre abast infinitat de fonts d’informació d’on poder exprimir el suc de la realitat. Un privilegi que no es té, per exemple, al’altra punta del món. Clar que ben pensat, fins fa poc podíem escollir entre 25 bancs i caixes on portar els nostres diners (o deutes) i això va resultar no ser el millor dels nostres invents. Espero que en aquest cas, el nostre model sigui el millor.

Un pensament sobre “Periodisme antípoda

  1. Retroenllaç: Un pla anomenat NZ |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s