Escuracomptes

De moltes maneres els hi diem a Catalunya. Màquines recreatives, escurabutxaques o senzillament “tragaperras”. A Nova Zelanda també tenen diversos noms: “slot machines”, “poker machines” o, com se’n diuen a Nova Zelanda vulgarment: “pokie machines”. Tant se fot, al final totes fan el mateix, escuren les butxaques de quatre desgraciats.

No sé si n’esteu al cas, però no a tot el món s’apliquen les mesures restrictives que tenim a Catalunya. Aquí les “traguis” campen ben amples i lliures per terres kiwis. Al pub on jo treballo, sense anar més lluny, en tenim 18. A una petita sala on hi carda un calor de mil dimonis hi tenim instal·lades 18 maquines fent diners durant 18 hores al dia.

Jo tinc la sensació que a casa nostra la gent hi tira el canvi del cafè o del dinar. Ei, que potser m’equivoco. Sigui com sigui, a Auckland la gent hi tira el sou. Perquè us feu una idea de com ho portem a l’Albion, permetem que els nostres clients facin “cash outs” de fins a $200 per jugar a les màquines. Un “cash out” no és res més que carregar $200 (120€) a la seva targeta de dèbit i donar-ho en efectiu al client. Gratis i sense ni haver de demanar una coca cola. Per això al matí, quan obrim les portes, tenim uns 12.000€ darrera la barra, per anar repartint.

És curiós que posem aquest límit de $200 per transacció. Es veu que ho fem per preveure la ludopatia o el “gambling problem” com aquí el coneixen. Que ja em corregireu, però a mi em sembla que qualsevol individu capaç de passar la seva targeta per treure $200 per gastar-los a les màquines ja té un problema. Però bé, la veritat és que he hagut de refusar fer “cash outs” de més de $500. Ara, també fa gràcia que no els hi posem pas límit a quantes vegades poden venir a demanar efectiu. Jo he arribat a fer fins a 10 transaccions de $200 cada cop a la mateixa persona durant una tarda vespre.

Mentre a Catalunya un bar no pot tenir més de 2 màquines per local i aquestes han d’estar calladetes, aquí hi ha un fotimer de llums, colors i sons que conviden als pobres il·lusos a tirar-hi el seu sou, estalvi i, fins i tot, diners que ni tan sols es tenen. Oferim sempre un suculent “jackpot” d’entre 500 i 625€ que pot tocar en qualsevol moment que es veu que és prou atractiu. Toca un cop cada dos dies si fa no fa.

I sabeu? El bar no es queda ni un cèntim del que s’hi tira, nop. Nosaltres cobrem a l’empresa que gestiona les pokies un total de 2.400€ a la setmana per tenir les màquines al nostre local i apa, tan amics.

Ara, parlant dels cèntims que s’hi tiren… Quants EUROS diríeu que passen cada dia per les màquines? 1.000? 2.000? 8.000? No amics no, de mitjana contem uns $20.000 per dia. Uns 12.000€. Ah, això sense contar monedes, només bitllets, per què clar, no us penseu que la gent juga amb monedetes de $0,20!

Les escurabutxaques no accepten canvi, mínim monedes de $2 (1,2€), faltaria més!!! Que hem de preveure la ludopatia!

Dels $20.000 que recaptem per dia, 15.000 tornen a les butxaques de la gent en forma de premis i els altres 5.000, uns 22.000€ per setmana, cap a l’empresa en qüestió que, per collons, es diu “Pub Charity” (Bar de Caritat).

De fet és curiós, però aquestes empreses són de les úniques que tenen Obra Social al país. Una mena de contraprestació que el Govern els hi exigeix a canvi de robar diners als seus conciutadans. NZ té molts cops amagats.

Sigui com sigui, aquestes escuracomptes, ara per ara, paguen el meu sou.

No sé com ho he fet però he anat a petar a l’altra punta del món per acabar treballant (indirectament) per a una empresa amb Obra Social que es dedica a agafar diners de la gent per fer-ne beneficis estrepitosos passant-se els valors i l’ètica per allà on tots sabeu.

Quasi que si ho sé em quedo a Catalunya Caixa!

A no, que aquests no tenen Obra Social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s